2025. aasta Saaremaa ooperipäevade peaesineja on Daegu ooperiteater Koreast

Kuressaare lossihoovis täna keskpäeval peetud Saaremaa ooperipäevade avatseremoonial sõlmis Eesti Kontsert koostöölepingu festivali järgmise aasta külalisteatri Daegu ooperiteatriga Lõuna-Koreast. XVIII Saaremaa ooperipäevad toimuvad Kuressaare lossihoovis 22.–27. juulini 2025.

2003. aastal asutatud Daegu ooperiteater on Lõuna-Korea ainus ooperiteater, mis lisaks oma põhitegevusele korraldab ka igal aastal Daegu rahvusvahelist ooperifestivali. Ooperilavastustele spetsialiseerunud teatrina teevad nad pidevalt rahvusvahelist koostööd, mis suurendab UNESCO muusikalinna Daegu tuntust.

„Tunnen suurt rõõmu võimaluse üle tuua Korea ooperi- ja muusikakultuur Saaremaa ooperipublikule koju kätte. Eesti Kontserdil on ainukesena selline võimekus ja me tajume selles oma selget missiooni,“ rõõmustas Eesti Kontserdi juht ja Saaremaa ooperipäevade peaprodutsent Kertu Orro.

Daegu ooperiteatri peadirektor ja kunstiline juht Kabgung Chung avaldas heameelt, et saab tuua oma ooperiteatri esinema nii tuntud, hea maine ja kõrge kvaliteediga ooperifestvalile. „Olen kuulnud, et Saaremaa ooperipäevi külastav publik on teadlik ja nõudliku maitsega. Ootan põnevusega esinemist Eesti ja Euroopa ooperisõpradele,“ lausus ta.

Korealased toovad 2025. aasta Saaremaa ooperipäevadele Glucki „Orpheuse ja Eurydike“ ja Puccini „Madama Butterfly“, niisamuti oma helilooja Yun Isangi ooperi „Sim Tjong“. See on loodud Saksa riigi tellimisel 1972. aasta Müncheni olümpiamängude avatseremooniaks ja on saanud kõrgelt kiita kui „ida salapärase vaimumaailma väljendus sügavas helis ja läbimõeldud lavakujunduses“. Teos on eriti muljetavaldav traditsioonilise Korea muinasjutu ja nüüdismuusika oskusliku sulandamise poolest. Ooperipäevadelt ei puudu ka Korea tantsugala ega ooperigala armastatud ooperinumbritega.

„Meie lavastusesteetika on pigem traditsiooniline, et tagada lavastuste parim võimalik tase. „Sim Tjongi“, „Madama Butterfly“ ja „Turandoti“ jaoks oleme kujundanud ja valmistanud dekoratsioonid ja kostüümid, mis annavad võimalikult autentselt edasi ajaloolisi olusid. Teisalt kasutame lavastuses ikkagi ka kaasaegse meediakunsti võimalusi, et süvendada emotsionaalset mõju ja lavastuse kvaliteeti tervikuna,“ rääkis Kabgung Chung.

Tänavuste Saaremaa ooperipäevade peaesineja on Kataloonia Ooper, kelle esituses jõuavad publiku ette G. Puccini „Tosca“ ja „Manon Lescaut“, G. Verdi „Trubaduur“ ning suurejooneline ooperigala. Lisaks rõõmustab publikut temperamentne flamenkolavastuse „Carmen“ maailma esiettekanne ning kogupereetendus „Mängime Võluflööti“. 17. Saaremaa ooperipäevad kestavad 23. –28. juulini.

„Kataloonia Ooperi jaoks on siin esinemine suur au. Meil on hea meel tutvustada publikule oma rikkalikku kultuuri ning jagada eestimaalastega meie pikaajalisi muusikatraditsioone. Mängime lavastusi klassikalises võtmes, et need oleks ühtviisi hästi mõistetavad nii staažikatele ooperisõpradele kui ka neile, kes on saalis võib-olla esimest korda. Loodame, et suudame pakkuda Saaremaa publikule palju kauneid elamusi,“ ütles Kataloonia Ooperi juht Oscar Lanuza.

Laupäeval, 27. juuli ööl vastu pühapäeva lisab TS Laevad Kuivastu-Virtsu liinile ööpraami, et soovijad saaksid traditsioonilise ooperigala järel tagasi mandrile. Praam väljub Kuivastust Virtsu suunas 28. juuli hakul kell 01.35 ja jõuab mandrile kell 02.02. Pileteid saab soetada aadressil www.praamid.ee.

Järgmise aasta Saaremaa ooperipäevade piletid on saadaval aadressil www.saaremaaopera.com. 23. juulist 23. augustini on piletid 15 protsenti soodsamad.

Saaremaa ooperipäevi korraldab Eesti Kontsert, peatoetaja on Olerex, toetavad Saaremaa Vallavalitsus, BLRT Grupp, Liviko, Balbiino, Selver, Veho (Mercedes-Benz), Jazz Pesulad, Admirals, Goldtime, Arensburg OÜ ja Maison Lilli Jahilo. Saaremaa ooperipäevade korraldamist aastatel 2024-2026 kaasrahastab Euroopa Regionaalarengufond (ERDF). Ooperipäevade partnerid on visitestonia, visitsaaremaa, TS Laevad, raadio Kadi, Eesti Rahvusringhääling, Punase Risti Saaremaa selts ja Kuressaare Haigla Toetusfond.

Eesti esimene ooperifestival – Kuressaare ooperipäevad (kunstiline juht Ludmilla Toon) – sündis täna 25 aastat tagasi ehk aastal 1999. aastal. Alates 2008. aastast korraldab Saaremaa ooperipäevi Eesti Kontsert ning festivali kunstiline juht on Arne Mikk. Festivali keskseks toimumispaigaks on saanud Lääne-Eesti tuntud ja hinnatud vaatamisväärsus, keskaegne Kuressaare loss, mille aeda ja kindlusemüüride vahele on paigutatud ligikaudu 2000 vaatajat mahutav suvine ooperimaja.

Pileteid on veel võimalik osta aadressil www.saaremaaopera.com.

Foto: Gunnar Laak

We use cookies on this site (website statistics).
Accept cookies No, thank you Privacy policy